Günlük yaşantımızın bir parçası haline gelen akıllı cihazlarımız, gün içinde yetmeyen şarj süreleriyle bizi yarı yolda bırakabiliyor. Bu süreleri çeşitli uygulamalar ve ayarlamalar ile önemli ölçülerde uzatabiliriz. İlk olarak önemli durum bataryanızın sağlığıdır. Bu durumda ne kadar yazılımsal olarak işlem yapsanız bile bataryanız istediğiniz duruma gelmeyebilir. Cihazınızdaki işletim sistemlerine göre batarya ömrünü uzatmak için yapılacak işlemler değişiklik gösterebiliyor.
Android cihazlar için, ilk olarak ekran parlaklığının ayarlanmasıdır, ekran parlaklığı yüksekliği şarj sürelerini olumsuz yönde etkilemektedir. Aynı zamanda konum hizmetleri pil sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu hizmet sürekli olarak arka planda çalıştığından güç tüketecektir. Wifi, bluetooth, mobil veri gibi ağ bağlantılarını kullanmadığını durumlarda pasif hale getirmeniz fark yaratacaktır. Üst üste açılan uygulamalar çok fazla bellek tüketeceği için şarj süresini olumsuz yönde etkileyecektir. Uygulama arka planda açık durduğu için RAM yiyecek ve işlemcinin çalışmasına yol açacaktır. İOS cihazlarda iste icloud kullanımı ciddi oranda şarj tüketimi sağlar. Eğer aktif olarak kullanmıyor iseniz kapatmanızda fayda vardır. Telefonunuzu cebinizden çıkardığınız anda uyandır özelliği de güç tüketimi yüksek olan özelliklerden birisidir. Aynı android cihazlardaki gibi ağ bağlantılarını kullanmadığınız durumlarda kapatmanız fayda sağlayacaktır.
Bunların yanı sıra bazı üçüncü parti uygulamalar ile bellek temizleme işlemlerini yapabilir. Batarya sağlığını otomatik olarak stabil duruma getirebilirsiniz.